ontk.se

Viltspårprov

Viltspårprov i Västansjö 6/8 2017


De tre bästa ekipagen och domare


De två bästa taxarna

Den andra av de två viltspårtävlingar som årligen anordnas i Västansjö gick av stapeln en mulen och småregnig dag 20170806. 14 ekipage tog på sig stövlar och regnkläder och utmanade vilddjuren i Västansjöskogarna. Vilda djur fanns det onekligen; vi hade störningar av rådjur, älg, tjäderkull och en nyfiken björn. Det blev naturligtvis en hel del snurrande och backande av hundarna, men i stort sett skötte sig alla bra. I samband med björnmötet var nog matte mer nervös än hunden. Mycket bra gjort av Longhorns Sweet Suzie förd av Kristiina Sinisalo.

Kampen om vandringspriset blev en tuff uppgörelse mellan blandisen AXA förd av Mona Hägglund, och KAFATIS ROCK N SNOW förd av Ulla Zakrisson. Ullas hund slog rivalen med 1 enda poäng. Dessutom kom Ida Sörensen med sin tax UNNA endast en poäng efter AXA.

Dagens domare var Leif Roth, Gunnar Svegbäck och Per Hörstedt.

Våra sponsorer ROYAL CANIN, DJURMAGASINET i Umeå JÄGARFÖRBUNDET och YAMAHA såg till att alla deltagare fick minst ett pris.
Vi tackar innerligt för detta!


Viltspårprov i Västansjö 14/5 2017

På grund av ett märkligt klimat, blev det ett knepigt projekt att genomföra det ordinarie öppna spårprovet i Västansjö.
Efter omfattande rekognoscering lyckades vi till slut finna spårterräng där vi kunde gå runt snödrivorna.
Lyckligtvis blev det bra väder, så hussar och mattar fick plusförhållanden, men hundarna fick jobba hårt på den frusna marken.
Hundarna skötte sig dock väldigt bra och allra bäst var taxen Vera, förd av Gun-Marie Fransson.
Nästan lika hög poäng hade taxen Quickmatch Häftiga Holly, förd av Per Gustavsson och
som god trea kom taxen Quickmatch Livliga Liston förd av Tommy Åberg.
Vi som dömde var; Leif Roth, Per Hörstedt och Gunnar Svegbäck.
Vi tackar de deltagande ekipagen för deras intresse trots de dåliga yttre förutsättningarna.

Nu ser vi fram mot nästa ordinarie spårprov i Västansjö 6/8 2017.
Välkomna !

1. Gun-Mari Fransson med taxen Vera (mitten)
2. Per Gustavsson med Quickmatch Häftiga Holly (tv)
3. Tommy Åberg med Quickmatch Livlige Liston (th)


Västansjöprovet 2016

Årets upplaga av Västansjöprovet genomfördes i bra väder och utan besvärliga viltstörningar. Hård konkurrens med andra event medförde färre deltagare än normalt, men ett antal eldsjälar kommer regelbundet för att lägga beslag på vandringspriset och några andra pinaler från det rika prisbordet som våra frikostiga sponsorer varje år fixar.

På bilden de främsta ekipagen: Mona Hägglund med blandisen AXA som fick dagens högsta poäng, omgiven av Lars Johansson med DIXI och Lilian Westerlund med JIZZA


Ordinarie viltspårprov i Altervattnet den 14/8 är inställt

Härmed meddelas att ordinarie viltspårprov i Altervattnet den 14/8 är inställt.
Samtliga anmälda kommer att få meddelande om detta.


Viltspårprov Altervattnet 2015-08-30


Bild på vinnarna och domarna i Altervattnet.
Domare bakre raden: Stig Eliasson, Kurt Lundgren & Anders Eriksson
Tävlande från vänster: 2 plats LilleMor Landin Överkalix, med Tavlefjärdens Gisela.
I mitten årets vinnare och provbästa hund Magnus Bjuhr Luleå, med Jäger.
Längst till höger 3e plats Stefan Funck och Quickmatch Pompösa Joko.
Fotograf: Anna-Lena Kaati

2015 års ordinarie viltspårprov i Altervattnet lockade detta år 14 anmälda ekipage.

Fördelade på 11 taxar och 3 hundar av annan ras. Vädrets makter var på vår sida denna trevliga helg. Vi samlades dagen innan som alltid och varje domare fick gå själv sina egna spår som man ska döma. Detta år var vi 3 domare Kurt Lundgren, Stig Eliasson & undertecknad Anders Eriksson. Samlingen är för många lite stressande och spännande situation, gäller att försöka avdramatisera detta och fokusera på varför man är där. För i slut ändan är det trots allt hunden som ska gå spåret, hundföraren ska ”bara” följa med.

Detta år löste vi fika försäljningen med hjälp av deltagare och medlemmar i klubben som kom bidrog med fika, kaffe och saft. Ett STORT TACK TILL ER.

Fördelningen av priser blev följande: 8 st 1a första priser, 2 st 3e priser och 3st 0 priser.
Det förekom även drev i spåren, svett, pustande och lite stånk av hundförarna. Vilket hör till. Det är charmen med att gå ett spårprov, man vet aldrig hur det kommer att gå eller vad som passerat i spåret innan man kommer till slutet.

Kanske det är DU som är vinnare nästa år. Välkommen att anmäla dig.
Anders Eriksson


Vackra Norrbotten.
Fotograf: Anders Eriksson.


ÖNTK:s viltspårtävling i Västansjö


Provets tre bästa hundar S VCH Kafati’s Rock n’ Snow ”Tinja” (Labrador Retriever) på första plats,
S VCH Vera (Långhårig Dvärgtax) på andraplats och på tredje plats blandrashunden Axa.

Trots att sommarvädret lyste med sin uppenbara frånvaro på söndagen 26 juli då den årliga viltspårtävlingen i Västansjö gick av stapeln lockades 16 hundar till start tillsammans med förväntansfulla förare. Det positiva i sammanhanget var att vädret bjöd utmärkta förhållanden för hundarna med lätt regn och svalka. Det blev en del bilåkning då vissa tilldelades provspår långt från samlingsplatsen, men detta innebar inga problem.

Vädret innebar som väntat att det blev många bra resultat, 15 av hundarna gick till pris varav nio 1:a pris, fem 2:a pris och ett 3:e pris. Kampen om de högsta placeringarna i resultatlistan blev tuff då det var så många bra resultat, men till vinnare korades labradortiken S VCH Kafati’s Rock n’ Snow ”Tinja”. På andra plats långhåriga dvärgtaxen S VCH Vera och tredje pris tillföll blandrashunden Axa. Tävlingens fjärdeplacering tillföll S VCH Matheriz Adorable Access, en staffordshire bullterrier, och femteplatsen norska älghunden J S VCH Landsängs Angelo ”Nitro”.

Clumber spanieln Spindel’s Anglesey Abbey ”Molly” tog sin tredje 1:a ÖKL och kan därmed titulera sig svensk viltspårchampion, S VCH!

Domare för dagen var Leif Roth, Per Hörstedt och undertecknad, Emma Samuelsson.


S VCH Kafati’s Rock n’ Snow ”Tinja” gjorde sig förtjänt av 2015 års inteckning i VBÄK:s vandringspris för provbästa hund.


J S VCH Landsängs Angelo ”Nitro” spårade hem den första inteckningen i det nya vandringspriset Ailatis Villes VP till provbästa jaktprovsmeriterade hund.


Spindel’s Anglesey Abbey ”Molly” blev S VCH på provet i Västansjö.


ÖNTK:s ordinarie viltspårprov i Gumboda

Söndagen 31 maj höll ÖNTK 2015 års ordinarie viltspårprov i Gumboda,
som lockade 18 förare med taggade spårhundar till start, av dessa var 15 taxar
(11 strävhåriga normaltaxar och 4 långhåriga dvärgtaxar) och 3 av andra raser. 


S VCH Quickmatch Pompösa Joko i arbete.
Fotograf: Emma Samuelsson.

Natten innan tävlingen regnade det häftigt och under dagen fortsatte regnet komma i skurar vilket skapade svåra förhållanden för hundarna. Svårast blev det för hundarna som gick på spår som delvis låg på öppen mark, bland annat en del hällmark och hyggeskanter, där spåret påverkats mest av regnet. Dessutom förekom en hel del viltstörningar, i två fall av björn. En av hundarna som stötte på björn blev tyvärr så skrämd att hon inte vågade uppta spårarbetet medan den andra inte brydde sig nämnvärt om björnen utan spårade hem ett 1:a pris och en hedervärd tredje placering.

Fyra hundar tilldelades 1:a pris, samtliga strävhåriga normaltaxar. Vinnare blev S VCH Quickmatch Pompösa Joko, som spårade lugnt och metodiskt trots de svåra förhållandena och dessutom viltstörningar, en orrhöna flög upp framför hunden på andra sträckan utan att han förärade den med en blick, och ett färskt rådjursspår korsade sista sträckan men inte heller detta hindrade honom från att fullfölja spårarbetet. Den unga tiken Krutbrånets Black-Lady, endast 11 månader gammal, tog sin första 1:a på spårprov och placerade sig på andra plats genom ett föredömligt spårarbete, perfekt sånär som på en ringning av vinkel tre. Tredjeplatsen tillföll J S VCH Quickmatch Iögonfallande Inez som gjorde ett mycket bra arbete och fullföljde spåret trots störning av björn. S VCH Krutbrånets Anisette placerade sig på fjärde plats.

Det blev en del strul för många av hundarna och därför tilldelades flera 2:a och en 3:e pris på sina spårarbeten, det blev även en del som tyvärr inte gick till pris. Trots rådande förhållanden var stämningen god med nöjda hundförare! På Gumboda Hed grillades hamburgare till deltagarna efter spårningen och prisceremoni hölls i vanlig ordning efter lunch. Domare för dagen var Leif Roth, Per Hörstedt, Hans Lindberg och undertecknad, Emma Samuelsson.


Vinnare av 2015 års ordinarie viltspårprov i Gumboda är
S VCH Quickmatch Pompösa Joko med ägaren Stefan Funck, Södra Sunderbyn.
Fotograf: Maria Adlerborn.


Placerade i Gumboda, från vänster: 2:a pristagaren Krutbrånets Black-Lady med ägaren Morgan Adriansson, Vännäs. 1:a pristagaren S VCH Quickmatch Pompösa Joko med ägaren Stefan Funck, Södra Sunderbyn. 3:e pristagaren J S VCH Quickmatch Iögonfallande Inez med ägaren Per Gustafsson, Umeå.
Fotograf: Emma Samuelsson


Mästerkocken Roger Edlund bjöd på kanongoda hamburgare.
Fotograf: Emma Samuelsson


Domarna Leif, Per, Emma & Hans inspekterar prisbordet.
Fotograf: Okänd


Svåra viltspår tär på krafterna! Vera vilar i Gun-Maris famn.
Fotograf: Emma Samuelsson


Syskonen från Krutbrånets Kennel busar mellan varven.
Fotograf: Maria Adlerborn


Övre Norrlands Taxklubbs representant till Viltspår-SM 2015 är:

FI J(D)CH FI VCH SE J(D)CH SE U(DV)CH SE VCH Quickmatch Häftiga Holly SE22196/2011,
e: Rantakaupin Salamateri,
u: Quickmatch Exklusiva Ebba.
Ägare och uppfödare: Per Gustafsson & Gunilla Fransson, Umeå.

Reserv till Viltspår-SM är:
SE VCH Klanklidens Vilja SE34902/2013,
e: Råtassen's J-Rex,
u: Skogsletta's Fd Funky.
Ägare och uppfödare: Roger Edlund, Flarken. 


Quickmatch Häftiga Holly.
Fotograf: Gunilla Fransson.